Interiér

Výhody a nevýhody parní trouby v roce 2023

Výhody a nevýhody parní trouby v roce 2023

Velké množství populace se snaží vařit zdravě a bez většího množství nezdravých tuků. S tím může pomoci právě parní trouba. Ta hravě zvládne všechno to, co trouba klasická, ale ještě přidá i něco navíc. Chcete – li do svého jídelníčku zařadit kvalitní, chutné a zdravé pokrmy, pak popřemýšlejte nad parní troubou. Co všechno nabízí, jaké má výhody a nevýhody?

VýhodyNevýhody
Pára nenarušuje buněčnou strukturu potravin.Nejsou potřeba nezdravé tuky.Nepotřebujete žádná dochucovadla.Pára pokrmům zachová vzhled, chuť i důležité živiny.Pokrmy v ní nepřipálíte.Vaření je zdravé a šetrné.Používání parní trouby je pohodlné.Pokrmy nemusíte kontrolovat, šetříte čas.Příprava je rychlejší.Můžete připravovat více pokrmů naráz.Příprava pokrmů v parní troubě trvá kratší dobu.Pro přípravu pokrmů postačí nižší teplota.Ohřívaná jídla mají chuť jako čerstvě připravená.V nabídce naleznete přednastavitelné kombinované programy.Parní troubu lze využít na kynutí těsta.Po sražení páry na vodu se vrací do výrobníku. Může s sebou nést drobné zbytky pokrmů. Díky tomu nemusí být čištění vždy jednoduché.Vyšší spotřeba elektrické energie.

Proč je chuťový zážitek z vaření v páře tak výjimečný? Může za něj souhra horkého vzduchu a páry.

Parní troubu můžete využít nejen na pečení, ale také na grilování, vaření, rozmrazování nebo pošírování.

Na co se zaměřit při výběru?

Při výběru parní trouby není rozhodující pouze cena. Podívejte se i na parní funkce. Jen některé modely mají plnohodnotné pečení v páře jako samostatné. Další jej nabízejí pouze s dalšími programy. Svoji roli hraje i nádobka na vodu, ve které se tvoří pára. U některých kousků je to samostatná přihrádka, jinde se jedná o rezervoár nacházející se na dně pečící komory. Nezanedbatelnou roli hraje i spotřeba energie. Ta bývá, v případě parní trouby, vždy o něco vyšší.