Recepty

Čím nahradit kukuřičný škrob: zvolte správnou alternativu

Čím nahradit kukuřičný škrob: zvolte správnou alternativu

Kukuřičný škrob je univerzální pomocník naší kuchyně. Můžeme jej použít na zjemnění struktury masa, zahuštění omáčky, polévky či džemu. Využít jej můžeme také pro smažení, restování nebo pečení. Potřebujeme-li jej nahradit neboť nám ve spíži došel nebo na něj máme alergii, nabízí se různé alternativy:

  • bramborový škrob
  • rýžová mouka
  • tapioka
  • Arrowroot prášek
  • mandlová mouka
  • manioková mouka
  • mletá lněná semínka
NáhražkaPoměr náhražka : kukuřičný škrob
Bramborový škrobjedna ku jedné
Rýžová moukadvě ku jedné
Tapiokadvě ku jedné
Arrowroot prášekdvě ku jedné
Mandlová moukajedna ku jedné
Manioková moukadvě ku jedné
Mletá lněná semínkajedna ku jedné

Bramborový škrob

Vyrábí se extrahováním z drcených brambor. Pořídíme jej ve specializovaných obchodech zaměřujících se na zdravou výživu. Díky jeho lehce nasládlé chuti jej můžeme využít i při přípravě dezertů. Pozor si musíme dát na fakt, že velmi rychle houstne. Do pokrmů jej přidáváme pomalu a ke konci vaření.

Rýžová mouka

Jedná se o méně tradiční ingredienci, která se vyrábí mletím rýže. Má obdobnou konzistenci, jako mouka pšeničná a jemnou chuť. Pokud ji použijeme pro smažení, vytvoří jemnou krustu. Je to ideální bezlepková alternativa a použít ji můžeme jako náhradu i za klasickou mouku pro zahušťování pokrmů.

Tapioka

Vyrábí se z kořene manioku. Je ideální volbou pro přípravu pudinků nebo sladkých omáček. Je potřeba ji však používat pouze v malém množství. Je bezlepková.

Arrowroot prášek

Získává se z kořenů některých tropických rostlin. Používá se při přípravě bezlepkových a veganských dezertů, dodává jim vzdušnost. Jedná se o bezlepkový produkt. Nemění chuť pokrmů.

Mandlová mouka

Ideální volba pro všechny, kdo mají alergii na lepek. Má jemně ořechovou chuť, která lehce mění chuť pokrmu.

Manioková mouka

Je bez chuti a funguje dokonale jako zahušťovadlo pro recepty bez obsahu lepku.

Mletá lněná semínka

Patří mezi superpotraviny. Mají jemně oříškovou chuť. Pokud je smícháme s vodou, vytvoří hustou gelovou konzistenci. Na dvě polévkové lžíce mletých lněných semínek potřebujeme 1/2 polévkové lžíce vody. Necháte 5 minut odstát. Vegani je používají jako náhradu za vejce.