Kukuřičný škrob je univerzální pomocník naší kuchyně. Můžeme jej použít na zjemnění struktury masa, zahuštění omáčky, polévky či džemu. Využít jej můžeme také pro smažení, restování nebo pečení. Potřebujeme-li jej nahradit neboť nám ve spíži došel nebo na něj máme alergii, nabízí se různé alternativy:
- bramborový škrob
- rýžová mouka
- tapioka
- Arrowroot prášek
- mandlová mouka
- manioková mouka
- mletá lněná semínka
Náhražka | Poměr náhražka : kukuřičný škrob |
Bramborový škrob | jedna ku jedné |
Rýžová mouka | dvě ku jedné |
Tapioka | dvě ku jedné |
Arrowroot prášek | dvě ku jedné |
Mandlová mouka | jedna ku jedné |
Manioková mouka | dvě ku jedné |
Mletá lněná semínka | jedna ku jedné |
Bramborový škrob
Vyrábí se extrahováním z drcených brambor. Pořídíme jej ve specializovaných obchodech zaměřujících se na zdravou výživu. Díky jeho lehce nasládlé chuti jej můžeme využít i při přípravě dezertů. Pozor si musíme dát na fakt, že velmi rychle houstne. Do pokrmů jej přidáváme pomalu a ke konci vaření.
Rýžová mouka
Jedná se o méně tradiční ingredienci, která se vyrábí mletím rýže. Má obdobnou konzistenci, jako mouka pšeničná a jemnou chuť. Pokud ji použijeme pro smažení, vytvoří jemnou krustu. Je to ideální bezlepková alternativa a použít ji můžeme jako náhradu i za klasickou mouku pro zahušťování pokrmů.
Tapioka
Vyrábí se z kořene manioku. Je ideální volbou pro přípravu pudinků nebo sladkých omáček. Je potřeba ji však používat pouze v malém množství. Je bezlepková.
Arrowroot prášek
Získává se z kořenů některých tropických rostlin. Používá se při přípravě bezlepkových a veganských dezertů, dodává jim vzdušnost. Jedná se o bezlepkový produkt. Nemění chuť pokrmů.
Mandlová mouka
Ideální volba pro všechny, kdo mají alergii na lepek. Má jemně ořechovou chuť, která lehce mění chuť pokrmu.
Manioková mouka
Je bez chuti a funguje dokonale jako zahušťovadlo pro recepty bez obsahu lepku.
Mletá lněná semínka
Patří mezi superpotraviny. Mají jemně oříškovou chuť. Pokud je smícháme s vodou, vytvoří hustou gelovou konzistenci. Na dvě polévkové lžíce mletých lněných semínek potřebujeme 1/2 polévkové lžíce vody. Necháte 5 minut odstát. Vegani je používají jako náhradu za vejce.