Recepty

Zelný salát z čínské restaurace: 2 skvělé recepty

Zelný salát z čínské restaurace: 2 skvělé recepty

Čínská kuchyně je celosvětově proslulá a jen těžko byste našli větší město ve kterém není ani jedna čínská restaurace. I u nás se těší čínská kuchyně velké oblibě a řada z nás do čínských restaurací vyráží i několikrát měsíčně. Mnoho lidí má pak jako svůj nejoblíbenější pokrm zelný čínský salát. Není divu, neboť se jedná o jídlo zdravé, lehké a přitom chutné. Je skvělým doplňkem klasických jídel čínské kuchyně, ale obstojí i samostatně. 

Není salát jako salát

Čína je skutečně velká země, a i typická jídla se liší region od regionu. Nelze proto říct, že jedna jediná varianta salátu je ta pravá. Variant existuje vícero a pro někoho bude možná překvapením, že jedna z těch celosvětově nejpopulárnějších vlastně z Číny ani nepochází. 

Klasický zelný salát po čínsku

První variantu klasického čínského salátu představuje bezmasá varianta se stávající z bílého zelí, sušených čínských hub a některých dalších ingrediencí. Jeho příprava není příliš obtížná. Asi půl kilogramu bílého čínského zelí si rozdělte na jednotlivé listy a tvrdý košťál nakrájejte na kostičky. Deset minut potom vše vařte v osolené vodě. Na oleji si vedle toho opečte chilli papričky a ty i s olejem přidáme k zelí do kterého jsme již předtím přidali také sušené čínské houby odmočené ve studené vodě. 

Dalšími ingrediencemi jsou potom cibule nekrájená na kolečka a tři, nebo čtyři prolisované stroužky česneku. Salát potom ozdobte proužky červené papriky a dochuťte špetkou cukru a soli, drceným, nebo mletým pepřem, octem a trochou sójové omáčky. Přidat je možné i lžičku zázvoru. 

Potřebné ingredience:

·       0,5 kg bílé zelí

·       1 šálek sušených čínských hub

·       2 lžíce oleje

·       1 ks chilli papričky

·       1 ks červená cibule

·       3 stroužky česneku

·       2 ks červené papriky

·       1 lžička mletého zázvoru

·       1 lžíce octa

·       1 lžíce sójové omáčky

·       sůl

·       cukr

·       pepř mletý

Čínský zelný salát s kuřecím masem

Velmi oblíbený je i čínský zelný salát s kuřecím masem. Ten nicméně vychází spíše z receptů, které vznikly v šedesátých až osmdesátých letech v čínských restauracích v Los Angeles, odkud se rozšířily do celého světa.

Při jeho přípravě je třeba si nejprve opéct kuřecí prsa. Ty potřete směsí jedné lžičky sójové omáčky a půl lžičky sezamového oleje. V troubě předehřáté na 180 stupňů je potom pečte asi 15 minut. Po vyjmutí z trouby nechte kuřecí prsa úplně vychladnout a následně je nakrájejte na plátky.

Ty potom pokládejte na směs bílého a červeného zelí, mrkve a cibulky. Kromě kuřecích plátků na salát patří také mandarinky, nebo pomeranče. Zálivka na tento salát se připravuje tak, že smícháte tři lžíce sojové omáčky se dvěma lžičkami sezamového oleje a následně přidáte ještě ocet, česnek, zázvor a chilli omáčku s cukrem. Dokonale promíchanou zálivkou potom salát přelijte. 

Potřebné ingredience:

·       0,5 kg kuřecích prsou

·       ½ hlávky bílého zelí

·       ¼ hlávky červeného zelí

·       1 nastrouhaná mrkev

·       3 cibulky

·       1 balení mandarinek

·       4 lžíce sójové omáčky

·       2 lžičky sezamového oleje

·       Vinný ocet

·       Česnek

·       2 lžíce cukru

·       Sůl

·       1 ½ lžíce chilli omáčky

·       1 lžička mletého zázvoru