Čínská kuchyně je celosvětově proslulá a jen těžko byste našli větší město ve kterém není ani jedna čínská restaurace. I u nás se těší čínská kuchyně velké oblibě a řada z nás do čínských restaurací vyráží i několikrát měsíčně. Mnoho lidí má pak jako svůj nejoblíbenější pokrm zelný čínský salát. Není divu, neboť se jedná o jídlo zdravé, lehké a přitom chutné. Je skvělým doplňkem klasických jídel čínské kuchyně, ale obstojí i samostatně.
Není salát jako salát
Čína je skutečně velká země, a i typická jídla se liší region od regionu. Nelze proto říct, že jedna jediná varianta salátu je ta pravá. Variant existuje vícero a pro někoho bude možná překvapením, že jedna z těch celosvětově nejpopulárnějších vlastně z Číny ani nepochází.
Klasický zelný salát po čínsku
První variantu klasického čínského salátu představuje bezmasá varianta se stávající z bílého zelí, sušených čínských hub a některých dalších ingrediencí. Jeho příprava není příliš obtížná. Asi půl kilogramu bílého čínského zelí si rozdělte na jednotlivé listy a tvrdý košťál nakrájejte na kostičky. Deset minut potom vše vařte v osolené vodě. Na oleji si vedle toho opečte chilli papričky a ty i s olejem přidáme k zelí do kterého jsme již předtím přidali také sušené čínské houby odmočené ve studené vodě.
Dalšími ingrediencemi jsou potom cibule nekrájená na kolečka a tři, nebo čtyři prolisované stroužky česneku. Salát potom ozdobte proužky červené papriky a dochuťte špetkou cukru a soli, drceným, nebo mletým pepřem, octem a trochou sójové omáčky. Přidat je možné i lžičku zázvoru.
Potřebné ingredience:
· 0,5 kg bílé zelí
· 1 šálek sušených čínských hub
· 2 lžíce oleje
· 1 ks chilli papričky
· 1 ks červená cibule
· 3 stroužky česneku
· 2 ks červené papriky
· 1 lžička mletého zázvoru
· 1 lžíce octa
· 1 lžíce sójové omáčky
· sůl
· cukr
· pepř mletý
Čínský zelný salát s kuřecím masem
Velmi oblíbený je i čínský zelný salát s kuřecím masem. Ten nicméně vychází spíše z receptů, které vznikly v šedesátých až osmdesátých letech v čínských restauracích v Los Angeles, odkud se rozšířily do celého světa.
Při jeho přípravě je třeba si nejprve opéct kuřecí prsa. Ty potřete směsí jedné lžičky sójové omáčky a půl lžičky sezamového oleje. V troubě předehřáté na 180 stupňů je potom pečte asi 15 minut. Po vyjmutí z trouby nechte kuřecí prsa úplně vychladnout a následně je nakrájejte na plátky.
Ty potom pokládejte na směs bílého a červeného zelí, mrkve a cibulky. Kromě kuřecích plátků na salát patří také mandarinky, nebo pomeranče. Zálivka na tento salát se připravuje tak, že smícháte tři lžíce sojové omáčky se dvěma lžičkami sezamového oleje a následně přidáte ještě ocet, česnek, zázvor a chilli omáčku s cukrem. Dokonale promíchanou zálivkou potom salát přelijte.
Potřebné ingredience:
· 0,5 kg kuřecích prsou
· ½ hlávky bílého zelí
· ¼ hlávky červeného zelí
· 1 nastrouhaná mrkev
· 3 cibulky
· 1 balení mandarinek
· 4 lžíce sójové omáčky
· 2 lžičky sezamového oleje
· Vinný ocet
· Česnek
· 2 lžíce cukru
· Sůl
· 1 ½ lžíce chilli omáčky
· 1 lžička mletého zázvoru