Vepřové patří v Česku mezi nejčastější druh konzumovaného masa. Klasická česká zabíjačka nemá nikde jinde ve světe obdoby. Pojďme se společně podívat na několik chutných a rychlých receptů, které vám jistě budou chutnat a zároveň při jejich přípravě strávíte jen minimální čas v kuchyni.
Vepřové maso je vděčná surovina, kterou lze připravit na tisíce způsobů. Ano, mohli bychom vám dát recept na vepřové medailonky nebo biftek, který je hotový doslova za pár minut, ale tyhle recepty jsou už všem dobře známy. Co pro tentokrát zkusit něco trochu netradičního?
Vepřová pečínka s provensálskými bylinkami
Suroviny na přípravu:
· 800 g vepřové pečeně
· 2 stroužky česneku
· Snítky tymiánu
· 3 větvičky rozmarýnu
· 2 lístky šalvěje
· 2 lžíce rajčatového protlaku
· 120 ml červeného vína
Vepřové maso stačí opláchnout a povrch naříznout na mřížky. Do vzniklých zářezů vetřeme česnek a bylinky. Protlak rozmícháme ve víně a podlijeme s ním maso. Pečeme vy vyhřáté troubě na 200°C. Měkké maso necháme dojít na teplém místě a podáváme s opečenými bramborami nebo třeba letním salátem.
Vepřové medailonky v cuketovém kabátku
Suroviny na přípravu:
· 600 g vepřové pečeně
· Sůl, pepř
· 1 cibule
· 2 stroužky česneku
· Hrst listů bazalky
· 1 cuketa
· 8 plátků slaniny
· 10 malých rajčátek
Vepřovou pečeni opláchneme, podélně rozřízneme a obě vzniklé části nakrájíme na plátky. Osolíme, opepříme a necháme odležet. Cuketu opláchneme a škrabkou nakrájíme na tenké plátky. Každý plátek masa obalíme plátkem slaniny a následně dvěma plátky cukety. Maso dáme do pekáčku, přidáme bylinky, česnek a rajčata a pečeme na 170 °C asi 30 minut.
Jak se dají využít jednotlivé části vepřového masa v kuchyni?
Druh masa | Využití |
Panenka/panenská svíčková | minutková příprava |
Pečeně | Tradiční pečeně, grill |
Kýta | Ražniči, závitky, nudličky |
Plec | Řízky, perkelt |
Krkovice | Špízy, grill, pečení vcelku |