Recepty

Vrstvený salát s celerem

Vrstvený salát s celerem

V horkých letních dnech hledáme pokrmy, které budou lehké, ale zároveň zasytí. Mezi takové patří i vrstvený salát s celerem. Je to ideální pokrm pro lehký oběd. Můžeme jej však připravit i jako přílohu ke grilovanému masu. Jeho příprava není nijak náročná, jen je potřeba jej připravit den předem, aby se dobře proležel a spojily se v něm všechny chutě. Zároveň je samozřejmě dietní, takže si ho můžete dopřát i při redukci hmotnosti.

Suroviny pro přípravu salátu

Vrstvený salát s celerem představuje netradiční kombinaci surovin. Výsledkem je však lahodný pokrm. Pro jeho přípravu budeme potřebovat:

  • 1 skleničku sterilovaného celeru nakrájeného na tenké proužky
  • 1 skleničku sterilované kukuřice
  • 1 plechovku kompotovaného ananasu
  • 1 pórek
  • 200 g tvrdého sýra vcelku
  • 200 g šunky vcelku
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 1 malou skleničku majonézy
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy

  • Všechny zavařené suroviny slijeme.
  • Začneme vrstvit do větší misky – sterilovaný celer, kukuřice, na kolečka nakrájený pórek (použijeme i zelené části), ananas – pokud je na kolečka, tak rozkrájíme na menší kostičky, šunku nastrouhanou na hrubém struhadle, vejce nakrájená na kolečka. Vejce osolíme, opepříme a potřeme majonézou. Jako poslední vrstvu nasypeme sýr nastrouhaný na hrubém struhadle.
  • Salát překryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici do druhého dne uležet.

Tipy na závěr

Pokud si chceme připravit odlehčenou variantu, tak polovinu majonézy nahradíme jogurtem řeckého typu. Majonézu však můžeme úplně nahradit zakysanou smetanou, kterou lehce osolíme a opepříme.

Před podáváním můžeme salát posypat nadrobno nasekanou čerstvou petrželkou.

Šunku můžeme nahradit dušeným kuřecím masem dochuceným gyros kořením. Nepatříme-li mezi milovníky pórku, dobře nám do salátu poslouží i listy ledového salátu.

Další surovinou, kterou můžeme do salátu přidat, jsou čerstvá jablka. Ta oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a dáme je na vrstvu celeru.